گسترش تعاملات دانشگاه با سازمان محیط زیست کشور

گسترش تعاملات دانشگاه با سازمان محیط زیست کشور


نشست مشترکی با حضور اساتید دانشگاه شیراز و معاون سازمان محیط زیست کشور درخصوص گسترش تعاملات دانشگاه با سازمان محیط زیست برگزار شد. در این نشست پژوهشگران حوزه محیط زیست دانشگاه شیرازخواستار توجه به تحقیقات دانشگاهی شدند.
دکتر سید مجتبی زبرجد، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شیراز در این نشست اظهار داشت: محیط زیست عنوانی همه جانبه و فراگیر است و چنانچه ناسالم باشد هر فعالیتی صورت پذیرد، ناپایدار خواهد بود.
وی، محیط زیست را یکی از اولویت های پژوهشی دانشگاه شیراز برشمرد و یادآور شد: حمایت ویژه از پایان نامه های محیط زیستی در رفع بحران های این حوزه به ویژه در زمینه بحران تالاب ها و ریزگردها راهگشاست.
دکتر زبرجد، همکاری و تعامل بین سازمان محیط زیست استان فارس و دانشگاه شیراز را مطلوب ارزیابی کرد.
مدیر امور فناوری و طرح های کاربردی دانشگاه شیراز هم این دانشگاه را از بنیانگذاران دانشگاه سبز در ایران خواند و به برخی اقدامات دانشگاه شیراز در حوزه زیست محیطی اشاره کرد.
دکتر سید فخرالدین افضلی با بیان اینکه آزمایشگاه مرکزی دانشگاه شیراز با تعاملات بین المللی آغاز به کار کرده است، عنوان داشت: طی سال های اخیر فعالیت این آزمایشگاه افزایش پیدا کرده است و در رشته های مختلف امکانات مورد نیاز پژوهشی را در اختیار دانشجویان قرار داده است.
وی تأکید کرد: درصورتی که اداره کل محیط زیست استان فارس تجهیزات موردنیاز را در اختیار استادان دانشگاه قرار دهد، پژوهش ها به سمت رویکردهای تقاضامحور در مقطع تحصیلات تکمیلی هدایت خواهد شد.
دکتر افضلی در ادامه به فعالیت خانه جامعه صنعت در دانشگاه شیراز اشاره کرد و گفت: ایجاد این ارتباط تنگاتنگ با ارکان صنعت این موقعیت را فراهم کرده که سازمان ها در ساعاتی از هفته با استادان و دانشجویان تعامل مستقیم داشته باشند.
وی درخصوص فعالیت های مشترک با جامعه صنعت گفت: این امکان فراهم است که سازمان محیط زیست نیز در کنار شرکت های صنایع دفاعی، فناوری، گازی و شهری که در خانه جامعه صنعت فعالیت می کنند، صاحب میز پیشخوان شود.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: گرایش های مختلف در دانشگاه شیراز در مقاطع تحصیلی مختلف به موضوع محیط زیست پرداخته اند؛ همچنین آزمایشگاه های مختلف تخصصی در حوزه محیط زیستی در دانشگاه شیراز وجود دارد که بعضاً تجهیزاتی بی همتا در ایران دارد.
مدیر امور فناوری و طرح های کاربردی دانشگاه شیراز همچنین جایگاه این دانشگاه را در ارائه طرح های کاربردی و پایان نامه ها در ایران، رتبه نخست اعلام کرد و گفت: در ۶ سال گذشته ۷۷ طرح و ۳۷۴ پایان نامه به طور اخص به بحث محیط زیست مربوط بوده است.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان فارس با تاکید بر اینکه دانشگاه شیراز باید محور برنامه ها و دستیابی به اهداف زیست محیطی باشد، اعلام کرد: صددرصد قراردادهای پژوهشی سال گذشته (۱۳۹۷) محیط زیست فارس با دانشگاه شیراز منعقد شده است.
دکتر سعید محمودی از طرح معادل سازی تالاب های فارس یاد کرد و گفت: در سال ۱۳۹۸ به سازمان محیط زیست کشور پیشنهاد کردیم که ۲۰ تا ۳۰ میلیارد ریال به معادل سازی تالاب ها اختصاص یابد که در فاز نخست ضروری است ۲۵ میلیارد ریال برای عملیاتی شدن این طرح اختصاص یابد.
وی افزود: مسائل اجتماعی در حوزه محیط زیست از سوی این سازمان در فارس به دانشگاه شیراز و دانشکده علوم اجتماعی و دانشکده اقتصاد پیشنهاد شده است تا فعالیت هایی در زمینه کاهش ناهنجاری ها صورت گیرد.
دکتر احمدرضا لاهیجان زاده معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست کشور هم با اشاره به اینکه مقطع کارشناسی را در دانشگاه شیراز تحصیل کردم و به این دانشگاه علاقه دارم، اظهار داشت: محیط زیست تنوع زیادی از لحاظ کاری دارد و این تنوع شاید علتی بوده که سازمان نتواند به همه مسائل مربوطه ورود جدی داشته باشد.
وی ادامه داد: سازمان حفاظت محیط زیست یک دستگاه نظارتی و حاکمیتی است که هرآنچه عنوان و عمل می کند باید اساس علمی داشته باشد و نه کلی گویی، دستگاه هایی در مقابل سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد که از لحاظ مالی، فنی و کارشناسی قدرتمند هستند و سازمان باید آنقدر مجهز باشد که بتواند در مقابل این دستگاه های توسعه ای قدرتمند پاسخگو باشد.
معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: سازمان 5 الی 6 هزار نفر نیرو برای کل کشور دارد که حدود 3 هزار و 500 نفر آن محیط بان هستند که نشان دهنده محدودیت نیرویی در کنار محدودیت های تجهیزاتی است که البته استفاده از فرصت دانشگاه ها می تواند کمک کننده باشد.
دکترلاهیجان زاده با بیان اینکه قوانین حوزه محیط زیست پشتوانه سازمان بوده اما ناکافی است، گفت: در بحث آلاینده های صنایع و ورود فاضلاب پتروشیمی ها به دریاچه ها و تالاب باید اهرم قانونی وجود داشته باشد از طرفی برای پشتوانه علمی هم همراهی دانشگاه ها ضروری است.
این مقام مسؤول تاکید کرد: باید ارتباط بین صنعت و دانشگاه در حوزه حفاظت محیط زیست ایجاد شود، ما با معضلات زیست محیطی صنایع آشنا هستیم که باید به دانشگاه انتقال بدهیم تا چاره اندیشی کنند و صنایع را نیز ملزم کنیم که از توان علمی دانشگاه برای رفع مشکلات استفاده کنند.
وی یادآور شد: در خصوص ارتباط صنعت با دانشگاه چند استان به عنوان پایلوت انتخاب شدند که یکی از آنها استان فارس است، ما از دانشگاه ها و همینطور دانشگاه شیراز درخواست داریم که فعالانه به مسائل محیط زیستی ورود کند.
دکترلاهیجان زاده گفت: پروژه هایی با میلیاردها تومان با برخی آزمایشگاه ها انجام می شود که نتیجه آن از قبل معلوم است که قابل اتکا نیست، اگر آزمایشگاه دانشگاه شیراز توان خدمات دهی به دیگر استان ها هم باشد، از فعالیت مشترک با دانشگاه شیراز استقبال خواهیم کرد.
معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست در بخشی از سخنان خود تصریح کرد: در بررسی هایی اعلام می شود که تا سال 2050 آب خلیج فارس به طور کامل شور می شود که یکی از علت های آن محدود شدن ورود آب شیرین از طریق رودخانه ها به خلیج فارس است.
وی با بیان اینکه یکی از مشکلات ما توسعه آب شیرین کن ها در کشور است، ادامه داد: همانطور که به یکباره تب سدسازی در کشور همه گیر شد، متاسفانه دچار تب آب شیرین کن شدیم، آن هم در مقیاس هایی که در دنیا چنین مقیاسی انجام نمی شود. برای آب شیرین کن ها باید کار علمی بشود تا شبیه تبعات سد سازی مجدد رخ ندهد.
دکترلاهیجان زاده گفت: ما جزء 10 کشور تولید کننده گاز گلخانه ای هستیم که فاجعه ای در مصرف انرژی در کشور است.
وی یادآور شد: خشکاندن تالاب هورالعظیم توسط صدام و در داخل کشور نیز به دلیل فعالیت های نفتی موجب بروز گرد و غبارهایی شد که زیانش برای محیط زیست و مردم است و با میلیاردها دلار نمی توان خسارت را جبران کرد.
در ادامه این نشست، پدر علم هیدرو ژئولوژی ایران و استاد بخش علوم زمین دانشگاه شیراز با بیان اینکه پژوهشگران دانشگاه شیراز به صورت وسیع با سازمان محیط زیست کشور همکاری کرده اند، گفت: باوجود یافتن علل خشک شدن دریاچه های متعدد و روش های احیای آن ها مبلغ قراردادها بسیار کمتر از پیش بینی ها بوده است.
دکتر عزت الله رئیسی اردکانی عنوان کرد: هم اکنون دانشجویان بسیاری در مقاطع کارشناسی، ارشد و دکتری درباره علل خشک شدن دریاچه مهارلو در حال تحقیق هستند؛ همچنین طرح های بسیاری به دانشگاه شیراز واگذار شده است که برای همه آن ها راه حل هایی ارائه کردیم.
وی با اشاره به تصویب طرح نجات تالاب ارژن در استان فارس در محیط زیست فارس و کشور، گفت: هر سال بودجه ای اندک برای این مطالعات پیشنهاد می شود که باعث شده طرح مطالعاتی مدت ها خاک بخورد و عملیاتی نشود.
عضو هیأت علمی دانشگاه شیراز با بیان اینکه خشکی تالاب پریشان پیش از این در تحقیقات یکی از دانشجویان دانشگاه شیراز پیش بینی شده بود، بیان کرد: با این حال هیچ طرحی درباره رفع علل خشکی به تصویب نرسید و درباره تالاب بختگان و طشک نیز که هم اکنون دانشجویانی درباره آنها مشغول کار هستند، چنین است.
وی در ادامه درباره اهمیت دریاچه بختگان برای استان فارس سخن گفت و بیان کرد: این دریاچه از جنبه اقتصادی بسیار استراتژیک است؛ چراکه سالانه ۱۲۰۰ میلیون مترمکعب تبخیر آن، انجیرستان استهبان را نجات می دهد و نیاز آبی گیاهان را کاهش می دهد.
پدر علم هیدرو ژئولوژی ایران خاطر نشان کرد: تیم بزرگی مسئول آماده کردن طرح برای نجات دریاچه بختگان شد و این تیم با کمیته دریاچه ارومیه همکاری نزدیکی صورت داد و توانستیم در سال اول فاز شناخت را طراحی کنیم و بدین منظور ۵.۵ میلیارد تومان درخواست کردیم که رسانه ها نیز اعلام کردند ۵ .۷ میلیارد تومان به تصویب رسیده است؛ اما هنوز محقق نشده است.
پروفسور رئیسی اعلام کرد: دیگر برای نجات دریاچه بختگان نمی توانیم از پژوهانه های دانشگاه استفاده کنیم. ما کارمان را انجام دادیم و بیش از این پشت در ادارات نمی ایستیم.
وی افزود: ما رابطه خوبی با سازمان محیط زیست در شیراز داریم؛ اما با مرکز رابطه ای نداریم و تهران اصلاً از فعالیت های ما مطلع نیست.
رئیس پارک علم و فناوری استان فارس هم در این نشست بیان داشت: مقوله محیط زیست جهانی است و نمی توان با آن غیرمسئولانه برخورد کرد.
دکتر فرید مُر با بیان اینکه باوجود اجرای پروژه های علمی بسیار همچنان شاهد آلودگی بسیار در همه ارکان محیط زیست هستیم، خاطرنشان کرد: برخورداری از اعتبارات در پروژه های زیست محیطی از اهمیتی ویژه برخوردار است؛ از همین رو سالانه شاهد کوهی از گزارش های مختلفی هستیم که متدولوژی مشخصی ندارد و اعداد و ارقام ارائه شده در آن ها پشتوانه صحیحی ندارد.
وی با انتقاد از حصارکشی بین موضوعات مختلف در حوزه محیط زیست، بیان داشت: محیط زیست همه حوزه ها را در برمی گیرد و باید رشته های گوناگون را به هم متصل کرد که این وظیفه بر عهده دانشگاه هاست.
در ادامه این نشست، دیگر استادان دانشگاه شیراز درباره توانمندی های این دانشگاه و امکانات موجود سخن گفتند و خواستار افزایش ارتباط سازمان محیط زیست کشور با دانشگاه شیراز شدند.
گفتنی است نشست مشترک دکتر حمید نادگران ، رئیس دانشگاه شیراز و معاون سازمان محیط زیست کشور نیز در دفتر ریاست دانشگاه برگزار شد و درخصوص انجام مگاپروژه ها درحوزه محیط زیست توسط دانشگاه شیراز بحث و تبادل نظر صورت گرفت.


آخرین اخبار

دستگاه های قدرتمندی در مواجهه با محیط زیست کشور قرار دارند
دستگاه های قدرتمندی در مواجهه با محیط زیست کشور قرار دارند
شیراز- معاون محیط زیست دریایی و تالاب های سازمان حفاظت محیط زیست کشور، گفت: دستگاه های قدرتمندی در مواجهه با محیط زیست کشور قرار دارند.
پیشگام در تولید صیانتی؛ همگام با توسعه پایدار
پیشگام در تولید صیانتی؛ همگام با توسعه پایدار
شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب به عنوان بزرگ ترین شرکت تولیدکننده نفت خام ایران، جایگاه ویژه ای در تامین انرژی و گردش اقتصادی کشور دارد. وجود صدها پروژه فعال در این شرکت، علاوه بر ایجاد فرصت های کسب و کار و رونق اقتصادی، نقش مهمی در تحقق اهداف عالی نظام...
رسیدن به توسعه پایدار با تکیه بر توان دانشگاهیان
رسیدن به توسعه پایدار با تکیه بر توان دانشگاهیان
به همت دانشگاه شیراز و با هدف ارتقا کیفیت آموزشی؛ دومین کنفرانس بین المللی و سیزدهمین کنفرانس ملی ارزیابی کیفیت در نظام های دانشگاهی به مدت 2 روز برگزار شد. دکتر عبدالرضا قاسم پور ، معاون توسعه مدیریت و منابع استانداری فارس در این کنفرانس با بیان...
تقابل توسعه با محیط زیست علت شکست زیست محیطی40 سال گذشته
تقابل توسعه با محیط زیست علت شکست زیست محیطی40 سال گذشته
کلانتری: علت اصلی شکست سیاست های زیست محیطی در40 سال گذشته، قرار دادن توسعه در مقابل محیط زیست بود.
خبر تست
null
خبر تست
خبر تست سایت.